Film o Spomenku Gostiću i u Moskvi

U Ambasadi Srbije u Moskvi danas će biti prikazan dokumentarni film "Spomenko na vječnoj straži",autora Mila Savića. Film je posvećen Spomenku Gostiću, najmlađem poginulom borcu Vojske Republike Srpske.

Film o Spomenku Gostiću i u Moskvi

U Ambasadi Srbije u Moskvi danas će biti prikazan dokumentarni film “Spomenko na vječnoj straži”,autora Mila Savića. Film je posvećen Spomenku Gostiću, najmlađem poginulom borcu Vojske Republike Srpske.

Savić, koji je snimatelj BN televizije, kaže da zadovoljan reakcijom onih koji su pogledali film o jednom dječaku, koji je život izgubio u posljednjem ratu vođenom u BiH.

“Drago mi što će film biti prikazan u Moskvi, jer herojstvo našeg Spomenka, njegova ljubav prema srpskom narodu i želja za slobodom, kao univerzalnim pravom svih naroda, ne smiju biti zaboravljeni”, rekao je Savić, dodajući da mu je posebno važno što se za herojstvo Spomenka čuje izvan granica Republike Srpske.

Pored gradova u Republici Srpskoj, film je prikazan i u Srbiji i Austriji.

Film je snimljen u saradnji sa Boračkom organizacijom Republike Srpske, a pretpremijerno je prikazan 20. marta u dobojskom Centru za kulturu, povodom obilježavanja 23 godine od Spomenkove pogibije.

Petnaestogodišnji Spomenko Gostić, koji je odbio ponudu da se skloni od ratnih strahota, bio je borac Vojske Republike Srpske. Poginuo je od granate 20. marta 1993. godine nedaleko od svog sela Jovići na planini Ozren.

Spomenko Gostić sahranjen je na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, gdje počivaju njegova majka i baka. Predsjednik Republike Srpske odlikovao ga je Ordenom zasluga za narod.

(BN televizija)

Podijeli priču

One Response to "Film o Spomenku Gostiću i u Moskvi"

 1. racic  February 17, 2017 at 18:19

  Vjecna mu slava mu i hvala .
  I sada, kada samo malo razmislimo,
  da li je vrijedilo da jedna ovakva
  mlada srpska dusa da zivot za slobodu,
  da bi danas ovakva pohlepna bagra
  vladala nasom Republikom Srpskom ???
  I sta bi svako od nas mogao uraditi da se
  oduzi ovom mladom srpskom heroju ???

  Ne treba nas biti strah da budemo hrabri.

  Reply

Komentariši

Your email address will not be published.