Firefox 53 donosi novi grafički endžin, nove teme i drugo

Mozilla je objavila Firefox 53 za Windows, Mac, Linux i Android. Desktop browser stiže da dve nove teme, dizajnirane da web stranicama daju bolji izgled: Compact Light i Compact Dark.

Firefox 53 donosi novi grafički endžin, nove teme i drugo

Android verzija Firefoxa ima novu Compact tab opciju, koja omogućava da se vidi više tabova odjednom, smeštajući ih u dva reda umesto u jedan.

Najveća promena, koju Firefox 53 donosi, verovatno jeste novi Quantum Compositor, koji poboljšava renderovanje grafičkih elemenata i sprečava rušenje browsera. Quantum Compositor je prvi veliki deo Mozilla Project Quantum ideje, čiji je cilj ažuriranje ključnih tehnologija kako bi se iskoristile prednosti modernog hardvera.

Mozilla ističe da Quantum Compositor radi na računarima sa Intel, AMD ili Nvidia grafikom, sa Windows 7 ili novijim operativnim sistemom. MacOS ne koristi Quantum Compositor, jer Mozilla ističe da ovaj OS već nudi stabilan grafički kompoziting.

Još jedna nova funkcija za Firefox 53 jeste redizajnirani korisnički interfejs, za odobravanje dozvola sajtovima koji traže pristup kameri ili drugom hardveru. Korisniku će se prikazati pop-up poruka, koja ga obaveštava kom hardveru sajt želi da pristupi i da li korisnik želi da sačuva opcije ili da dozvolu omogući samo jednom.

Izvor: Benchmark

Podijeli priču

Komentariši

Your email address will not be published.