Kolinda o “mobingu zbog odlaska u SAD”, spomenula i Srbiju

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla je da je njena, za neke medije i političare sporna, poseta SAD, bila službena, objavila je HRT.

Kolinda o “mobingu zbog odlaska u SAD”, spomenula i Srbiju

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla je da je njena, za neke medije i političare sporna, poseta SAD, bila službena, objavila je HRT.

Hrvatska predsednica je navela da je otputovala kako bi saznala više o spoljnoj politici novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa i pozicionirala Hrvatsku kao tvorca politike.

“Put je bio, apsolutno, službeni. To je bila radna poseta SAD”, rekla je Grabar Kitarovićeva u intervjuu reagujući na nagađanja o karakteru njene posete SAD, što je bio i povod za tri prijave Poverenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

“Pre nego što sam otišla na put, objavili smo da odlazim na službeno putovanje, međutim nismo objavili detalje jednostavno zato što kada idete na takav tip razgovora, nađe se neko tko nije naklonjen Hrvatskoj i želi da osujeti naš plan. Ovo sve sam počela iskreno doživljavati kao mobing. Imam utisak da nekim medijima i analitičarima smetam, da me žele zaustaviti u mom radu”, dodala je predsednica i pojasnila kako je u SAD nastojala da utvrdi kakva će biti spoljna politika novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa, čije se odrednice ne znaju, kao i kako pozicionirati Hrvatsku prema toj politici, prenosi “Jutarnji list”.

“Moram da kažem da sam još kao ambasador Hrvatske 2008. godine svedočila tom razdoblju tranzicije između predsednika Buša i predsednika Obame i shvatila sam koliko je to razdoblje bitno za pozicioniranje države. Sad se nalazimo, zapravo, u jednoj fazi kad su stvari još neizvesnije. Gospodin Tramp prije nije delovao u politici. Dakle, ne znaju se kakve će biti odrednice njegove spoljne politike. Svrha mog puta je bila da iskoristim sva ona poznanstva koje sam stekla kroz godine rada, kako u Americi, tako i u međunarodnoj diplomatiji, kako bih s njima porazgovarala upravo o tome šta možemo očekivati, ali pre svega pozicionirala Hrvatsku kao lidera, kao nekoga ko će učestvovati u stvaranju politike, a ne da uvek budemo reaktivni i da čekamo da neko nešto uradi pa da se mi tome prilagođavamo”, rekla je Grabar Kitarovićeva, koja je komentarisala i odnose sa Srbijom.

“Mi u Srbiji želimo da imamo partnera, ali iskrenog partnera s kojim ćemo rešavati pitanja. Srbija mora promeniti svoju retoriku i ako misle da će ući u EU optužujući Hrvatsku za ustaštvo, varaju se”, kazala je i osvrnula se na govor izaslanika srpskog premijera Vladimira Božovića na božićnom prijemu Srpskog narodnog veća u Novinarskom domu koji je Srbima u Hrvatskoj poručio da će ih matična država, kada budu ugroženi, braniti svim raspoloživim sredstvima.

“Održati takav govor na jednom prijemu nije primereno. Domaćin je trebalo da reaguje”, kazala je hrvatska predsednica.

Podijeli priču

Komentariši

Your email address will not be published.