Matija Bećković: Srbija radi jogu na ivici provalije

"Zakasnili smo u procesu otuđenja. Nismo uskladili nivo otuđenosti sa trendovima. Imamo ajfon, a nemamo za zubara. Što i mi ne bismo bili pod iskušenjima pod kojima su svi"

Matija Bećković: Srbija radi jogu na ivici provalije

“Nismo bespomoćni i kada se čini da jesmo. I ima sveta kome je do kulture i poezije stalo, i kada se misli da ga više nema”, rekao je akademik Matija Bećković u razgovoru za dnevni list Blic, a nakon što je predstavnicima manastira Milentija uručio prilog za obnovu zdanja. Reč je o sredstvima koja su prikupljena od prihoda sa prednovogodišnje, tradicionalne poetske večeri “Veče sa Matijom”.

“Jeste, donirali smo za ratnu siročad, za narodne kuhinje, za… Da ne nabrajam”, rekao je Bećković. “Čini vam se da ničeg nema, da je sve pustinja. Al’ kad se nešto malo mrdne, kao i pustinja čim je orosi kiša, pokaže da je živa. Govorim o sugrađanima, o ljudima… Varka je da ne postoje, i još je veća varka da je potreba za kulturom izumrla. Čim jednu varnicu u tu tamu ubaciš – blesak ljudskih očiju oduva mrak”, kaže Bećković

Bećković je rekao da je kultura i u srećnijim zemljama rezervisana za mali krug ljudi.

“Nama je to malo, hteli bismo više, a veće je čudo što postoji bilo šta i bilo kakva dilema okom toga. Čudo je što se uopšte koprcamo”, kaže Bećković.

O stanju u našem društvu rekao je: “Ušli smo u neku vrstu spiritističke seanse. U pogrešnom trenutku. Radimo na sebi i meditiramo – dok kuća gori. Samo da smo zadovoljni sa sobom, pa ćemo biti pomirieni sa svim i svačim. Učiniti da drugi misle da si srećan – to je jedini važeći moral. Srbija radi jogu na ivici provalije”, rekao je Bećković.

“Zakasnili smo u procesu otuđenja. Nismo uskladili nivo otuđenosti sa trendovima. Imamo ajfon, a nemamo za zubara. Što i mi ne bismo bili pod iskušenjima pod kojima su svi”.

nedeljnik.rs

Podijeli priču

Komentariši

Your email address will not be published.