NSA obavestila Microsoft o WannaCry ranjivosti tek nakon 5 godina korišćenja

WannaCry ransomware je pokazao da je sistemima širom sveta potrebna najnovija zakrpa a korisnicima podržane verzije operativnih sistema.

NSA obavestila Microsoft o WannaCry ranjivosti tek nakon 5 godina korišćenja

Međutim, dok se Microsoft trudio da objavi nadogradnje koje bi onemogućile iskorišćavanje ranjivosti, isplivale su neke druge zanimljive informacije. Izveštaj koji donosi Washington Post otkriva da je NSA sama izvestila Microsoft o ranjivosti nakon što je otkrila da je grupa hakera uspela da ukrade informacije sa njenih sistema.

NSA je bila pogođena hakerskim napadima koje je pokrenula grupa Shadow Brokers prošle godine, a hakeri su uspeli da dođu do nekoliko ranjivosti koje je agencija i sama koristila za upad u Windows sisteme. Kako je većina tih upada bila bazirana na nezakrpljenim ranjivostima Windowsa, curenje online je dovodilo do napada velikog obima. Kako bi se to sprečilo, NSA je sama izvestila Microsoft da je potrebno da objave patch.

Ipak, agencija se plašila da će hakeri koristiti ovo protiv računara koje koriste zvaničnici SAD, uključujući i one koji pripadaju Ministarstvu odbrane, i to je glavni razlog za ovakvo ponašanje.

Izvor: Bbenchmark

Podijeli priču

Komentariši

Your email address will not be published.