Obilježava se prva godišnjica Prinsove smrti

Gradske vlasti Mineapolisa u državi Minesoti danas će raznim manifestacijama obeležiti prvu godišnjicu smrti muzičara Prinsa, koji je iznenada preminuo 21. aprila od prekomerne doze leka protiv bolova na bazi opioida.

Obilježava se prva godišnjica Prinsove smrti

U Mineapolisu, Prinsovom rodnom gradu, tokom četiri dana će biti organizovani koncerti lokalnih grupa koje će izvoditi pesme poznatog muzičara. Neki delovi grada će biti osvetljeni Prinsovom omiljenom purpurnom bojom.

Prins ili „dete iz Mineapolisa“ bio je jedan od najvećih muzičara 80-ih i 90-ih godina prošlog veka, sa hitovima kao što su Cream ili Kiss u kojima je mešao gitarske rifove s poetskim stihovima u ritmu fanka. Mnogi smatraju da je njegov najveći hit Purple Rain.

Objavio je oko 30 albuma za skoro 40 godina karijere, koji su prodati u 150 miliona primeraka.

smrt1

Visok svega 1,60 metara, ali s velikom harizmom, Prinsa su često upoređivali sa Majklom Džeksonom, iako je muzičar imao drugačiji nastup na sceni, igrajući na kartu „superseksipilnosti“.

Bio je pevač, tekstopisac, muzičar i multiinstrumentalista, iako je na koncertima svirao samo gitaru.

Autor je više stotina pesama i dobitnik šest muzičkih nagrada Gremi i jednog Zlatnog globusa, kao i prestižnog Oskara za originalnu pesmu Purple Rain iz istoimenog filma iz 1985. godine.

Izvor: RTS

Podijeli priču

Komentariši

Your email address will not be published.