Podignuta optužnica protiv Kemala Čauševića, predloženo oduzimanje kompletne imovine!

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemala Čauševića

Podignuta optužnica protiv Kemala Čauševića, predloženo oduzimanje kompletne imovine!

Optužnica je podnesena zbog zloupotrebe službenog položaja i primanja dara, a u njoj je predloženo i oduzimanje kompletne imovine Čauševiću.

Pored bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, optužnica je podnesena i protiv Sedineta Karića i Anesa Sadikovića koje se tereti da su poreznim utajama, koje im je omogućio Čaušević, višemilionskim iznosima oštetili budžet i građane BiH.

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Kemala Čauševića (1966) iz Sarajeva, Anesa Sadikovića (1976) iz Prijepolja i Sedineta Karića zvanog Sido (1969) iz Srebrenika.

Optuženi Čaušević se tereti da je, kao direktor UIO BiH, tokom 2007. godine stupio u kontakt sa uvoznicima velikih količina tekstila iz Turske, Kine i Mađarske u BiH, optuženima Sadiković Anesom i Karić Sedinetom, koji su vlasnici više pravnih osoba-preduzeća koja se bave uvozom, te im je obećao povlašteni status prilikom uvoza za njihova preduzeća, u vidu smanjenih iznosa za carinjenje, izbjegavanja detaljnih pregleda i priznavanja faktura za koje je znao da su na njima netačni podaci, tražeći da mu Sadiković i Karić, kao protivuslugu daju iznos od 1000 KM po uvezenom kamionu, što su navedeni pristali i novac mu donosili i davali na različitim lokacijama u Sarajevu i Banja Luci.

Na taj način, nanesena je višemilionska šteta budžetu i svim građanima BiH, jer nisu naplaćivani stvarni iznosi carine, a optuženi Sadiković i Karić su optuženom Čauševiću u periodu od 2007. do 2011. godine, za uvoz više od 1700 kamionskih isporuka tekstila, dali iznos od 1,72 miliona KM i to Sadiković Anes, oko 1,2 miliona a od Karić Sedinet od oko pola miliona KM.

Optuženi Čaušević Kemal tereti se da je novac pribavljen činjenjem krivičnih djela, bez kreditnog zaduženja, stavljao u legalne tokove kupovinom većeg broja skupocjenih nekretnina i zemljišta u Sarajevu i okolici u iznosu od oko 1,2 miliona KM. Navedene nekretnine su blokirane na zahtjev tužilaštva i prema Sudu BiH je upućen prijedlog za oduzimanje imovine stečene izvršenjem krivičnih djela.

Također, optuženi Čaušević Kemal, dodatno se tereti da je zloupotrijebio službeni položaj i preduzećima koja su učestvovala u proceduri javne nabavke za usluge štampanja kontrolnih markica na vrijednosnom papiru, za potrebe UIO BiH, omogućio nezakonitu uplatu sredstava u iznosu od oko 200 000 KM, zbog navodne štete nastale u konkurentskom postupku, iako stvarne štete nije bilo.

Kemal Čaušević se tereti za krivična djela zloupotrebe službenog položaja (čl.220), pranja novca (čl.209.) i primanje dara i drugih oblika koristi (čl.217) iz Krivičnog zakona BiH. Anes Sadiković je optužen za krivična djela davanja dara i drugih oblika koristi (čl.218) Krivičnog zakona BiH. Sedinet Karić se tereti za krivična djela davanja dara i drugih oblika koristi (čl.218) Krivičnog zakona BiH

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem oko 50 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više od 100 dokaznih materijala.

Takođe, Tužilaštvo BiH nastavlja istragu prema više osumnjičenih osoba, među kojima i službenikaUIO BiH, a koje su obuhvaćene istražnim aktivnostima u okviru predmeta Pandora, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Podijeli priču

Komentariši

Your email address will not be published.