Snimak iz svemira: Pogledajte fascinantni “razlaz”

Nakon izbacivanja iz svemirske stanice Dragon, kapsula kompanije SpaceKs, udaljio se, odbacio trup i potom uz još jedan snažan potisak izašao iz orbite te i na kraju pao u okean.

Snimak iz svemira: Pogledajte fascinantni “razlaz”

Kapsula Dragon, lansirana pre mesec dana iz Kenedijevog svemirskog centra na Floridi, izvađena je iz Pacifičkog okeana gde je sletela nakon odvajanja od Međunarodne svemirske stanice, objavila je komercijalna kompanija za putovanja u svemiru SpaceX.

Iz NASA-e je jučer ujutro saopšteno da je kapsula Dragon izbačena sa Međunarodne svemirske stanice sa 2,45 tona tereta, većinom uzoraka namenjenih biološkim istraživanjima. Sinoć su iz SpaceX-a izvestili da je kapsula “ispravno pala u more”, a u međuvremenu su potvrdili da je izvađena i prebačena na brod.

Nakon izbacivanja iz svemirske stanice Dragon se udaljio, odbacio trup i potom uz još jedan snažan potisak izašao iz orbite, otvorivši prvo male padobrane, a zatim i tri velika i u konačnici pao u okean.

Kapsula je pristala uz svemirsku stanicu 19. februara u sklopu 10. misije u kojoj je upotrebljena SpaceX-ova letelica. Kompanija je takođe sklopila ugovor o prevozu astronauta u orbitu letelicama Dragon od 2020. godine.

Dragon je prva letelica lansirana komercijalnom raketom iz kompleksa 39A u NASA-inom Keneddijevom svemirskom centru. Na istoj su rampi svojedobno na Mesec lansirane misije Appolo i druge svemirske letelice.

SpaceX je finansirao tehnološki preduzetnik Elon Musk, predsednik uprave proizvođača električnih automobila Tesla.

Izvor: Dnevnik

Podijeli priču

Komentariši

Your email address will not be published.