Zbog krađe toalet papira, u toalete uveli skener lica

Krađa toalet papira u javnim toaletima u Pekingu toliko je uzela maha, da su nadležni uveli tehniku skeniranja lica korisnika toaleta kako bi sprečili tu pojavu.

Zbog krađe toalet papira, u toalete uveli skener lica
Čelnici pekinškog parka Hram raja instalirali su skenere lica u aparate za toalet papir, tako da korisnik prvo mora da otkrivenog lica i glave stane pred aparat koji mu skenira lice, pa tek onda izbaci toalet papir. Drugu dozu papira moguće je dobiti tek devet minuta kasnije.

Ova mera uvedena je s ciljem sprečavanja krađe toalet papira kojeg u enormnim količinama za kućne potrebe odnose uglavnom stariji i siromašni stanovnici kineske prestonice.

Reporter BBC-ja isprobao je ovu tehniku i prenosi da aparat sa skenerom lica daje 60 centimetara toalet papira, a da korisnicima uputstva daju i redari koji su angažovani zbog nove tehnologije u toaletima.

“U slučaju da korisniku hitno treba toalet papir, u pomoć mu pristižu naši redari, a to su izuzetne situacije kada korisnici toaleta imaju problem sa mučninama ili enterokolitisom”, rekao je zvaničnik uprave parka za list “Beijing Wanbao”.

Javnost je burno reagovala na ove mere, a građani smatraju da je to uskraćivanje osnovnih prava. Mnogi građani Pekinga na društvenim mrežama dele fotografije nesvakidašnjih slučajeva kada su korisnici u stisci s vremenom primorani da čekaju u redu za toalet papir.

Vlasti Kine su ranije saopštile da su za izgradnju više od 100.000 novih javnih toaleta izdvojile 290 milijardi dolara, a taj projekat je nazvan “toalet revolucija”. U većini izgrađenih toaleta su postavljeni televizori, bežični internet i bankomati.

Najveći javni toalet na svetu se takođe nalazi u Kini i to u gradu Čongkingu u kojem se u četvorospratnici nalazi više od hiljadu toalet kabina.

Izvor: Anadolija

Podijeli priču

Komentariši

Your email address will not be published.